Kaffe är en viktig del av många människors vardag. Men på sommaren, när termometern når höga temperaturer, känner folk ofta inte för att dricka varmt kaffe för att värma upp dem. Det är därför det finns en kall variant av kaffe – iskaffe. Ingen vet vem som kom på idén, men det var nog ett geni ;)
Iskaffe är i princip Classic kaffe, men det behöver inte kokas. Grundingredienserna är is och kaffe (espresso). Resten är upp till din fantasi.
Här är 5 recept och idéer för att göra ett uppfriskande kaffe.
1. Classic iskaffe
Du behöver : espresso eller doppio (dubbel espresso), 2 dcl mjölk, is
Tillvägagångssätt : Gör en espresso och låt den svalna (du kan tillsätta socker om du vill). Vispa mjölken med en shaker eller visp. Häll upp is i ett högt glas, tillsätt det beredda iskaffet och fyll långsamt på med den vispade mjölken. Strö det beredda iskaffet med mald kanel, hackade nötter eller choklad.
2. DALGONA iskaffe
Du behöver : 2 matskedar snabbkaffe, 2 matskedar strösocker, 2 matskedar kokande vatten, 250 ml mjölk, is.
Tillvägagångssätt : Blanda kaffe, socker och kokande vatten i en skål. Vispa dessa ingredienser med en visp eller stavmixer tills de är krämiga (ca 5 minuter), du ska få en blekbrun krämig konsistens. Lägg isbitar i ett medelstort glas, tillsätt kall mjölk och toppa med det förberedda kaffeskummet.
3. TONIC iskaffe
Du behöver : espresso, tonic, iscitron
Tillvägagångssätt : Fyll glaset med is och tonic. Förbered en espresso och häll den långsamt över glasets kant med en sked så att tonicen inte blandas med kaffet. Citron kan läggas till den beredda drycken.
4. Iskaffe MED GASS
Du behöver : kyld espresso, mjölk, glass, sirap
Tillvägagångssätt : Häll kaffe, mjölk och sirap i en shaker eller ett förslutningsbart glas och blanda. Tillsätt isbitar, blandad kaffeblandning och till sist en kula glass.
5. Iskaffe som KAFFEMARK
Du behöver : espresso, mjölk, sirap
Tillvägagångssätt : Förbered kaffet och frys in det som isbitar. När den är fryst, krossa eller blanda kaffeisen och lägg den i ett glas. Täck med lite kall mjölk. Häll sirap över toppen eller strö över chokladchips eller krossade nötter.
TIPS: Classic iskaffe kan kombineras med lönnsirap, kondenserad mjölk eller kola.
Bonus: Hemlagad kolasirap – recept:
Du behöver : 250 g strösocker, 1 msk citronsaft, 130 ml vatten (50 och 80 ml i tur och ordning)
Tillvägagångssätt : Blanda sockret, citronsaften och 50 ml vatten i en kastrull. Värm på medelvärme. Rör inte om, skaka bara pannan lätt. När sirapen får en mörk bärnstensfärgad färg, tillsätt gradvis (3 gånger) det återstående vattnet och vänta tills sirapen börjar koka igen. Ta sedan bort från värmen och låt svalna. Karamellsirap beredd på detta sätt kommer att hålla i flera månader i en stängd flaska.
Vi hoppas att vi har inspirerat dig och din aptit. Vi hoppas att vi har inspirerat dig och din aptit.
Skål! :)